Start » Schapendoes är en holländsk vallhund

Schapendoes är en holländsk vallhund

Schapendoes är en klassisk vallhund

För fanns det alltid schapendoes där herdar och fårhjordar fanns. Hundrasen uppskattades för sin goda kondition och samarbetsvilja. Det finns ett tydligt släktband till hundraser som bearded collie, old English sheepdog och briard, men även till hundraser som puli och bergamasco. Om någon ska utnämnas till hundrasen schapendoes grundare är det i sådana fall P.M.C. Toepel. Rasen var nära på utdöd under 1940-talet, men den negativa trenden kunde vändas. Under tidigt 50-tal författades en standard, en stambok kunde då upprättas. Det dröjde fram till 1971 innan rasen godkändes.

Schapendoes har alltid används för att valla får, och så är det än idag. Hundrasen är dessutom en trevlig familjehund och en framgångsrik tävlingshund, inte minst i grenar som agility och lydnad. Schapendoes är relativt förskonade från skador och åkommor, även om det naturligtvis förekommer emellanåt. Det vanligaste är armbågsledsdysplasi, g-PRA samt höftledsdysplasi. Tyvärr måste man som hundägare räkna med att hundar drabbas av skador och sjukdomar, även om det är tungt när det väl inträffar.

Rasen kännetecknas av många goda egenskaper som gör att den lämpar sig utmärkt som familje-, tävlings- och vallhund. Exempel på goda egenskaper som kännetecknar rasen är att den är glad, intelligent, lojal, modig, tillgiven och samarbetsvillig. Dessutom har schapendoes mycket god kondition, vilket delvis handlar om att rasen ursprungligen är en vallhund. Schapendoes är alltid trevlig, mot andra djur såväl som mot människor; schapendoes är aldrig eller sällan aggressiva, nervösa och stressade.

Om du funderar på att köpa en schapendoes är det viktigt att du har i åtanke att rasen kräver mycket aktivitet, det är ju trots allt en vallhund. Det är också viktigt att du har tid att ta hand om hundens päls, den är lång och samlar mycket smuts. Och eftersom hundrasen är mycket sällskaplig mår den dåligt av att vara ensam allt för länge.

 

Schapendoes